Oris%20web%20materials-10
+47 22 83 82 00
Oris%20web%20materials-11
Bestill Time
Oris%20web%20materials-12
akerbrygge@orisdental.no
Oris%20web%20materials-13
Facebook

Cerec

Cerec er et system som gir oss mulighet til å fremstille innlegg, kroner og noen tilfeller broer på ett tannlegebesøk. I stedet for avtrykk av tannen scannes området med et kamera, dette bearbeides i en pc og vi blir i stand til å designe porselenet som skal erstatte det tapte tannvevet. Mens utfresingen foregår får pasienten en liten pause på  15-30 minutter.
dentales_lysaker_9207-1-1024x683
dentales_lysaker_9358-1024x683

Prosedyre


Vi besliper tannen som vi ønsker til innlegg eller krone. Så tar vi en digital film av tannrekken og motsatt kjeve med et svært avansert kamera. Filmen bearbeides i en pc og når tannlegen er fornøyd lager pc’en et forslag til hvordan porslenet skal se ut. Dette forslaget kan vi bearbeide til ønsket utseende og tykkelse, og når vi er fornøyde sendes dette til utslipingsenheten som freser det ut av en porselensblokk. Disse porselensblokkene finnes i et utall av typer og farger, slik at vi kan lage en porselenserstatning som vil se meget pen ut hos alle tannformer og -farger.

Som nevnt ovenfor får pasienten en pause på 15-30 minutter, alt etter hva slags porslensblokk vi bruker.

dentales lysaker 9390-1024x683

Innlegg

De enkleste formene for erstatninger som Cerec brukes til er innlegg. Dette brukes der hvor plastfyllinger blir for svakt, mens det å slipe tannen for en krone blir for drastisk. På denne måten trenger vi ikke fjerne mer tannsubstans enn nødvendig og tannen beholdes sterkest mulig. Selv om moderne materialer er sterke, er det fortsatt ingenting som har styrken og egenskapene til emalje og dentin.

Kroner

Her er mer tannsubstans borte enn når vi lager innlegg. Det slipes langs tannkjøttskanten rundt hele tannen og kronen settes utenpå den beslipte tannen. Les gjerne mer om kroner her

Broer

I enkelte tilfeller kan Cerec-systemet brukes når man lager broer. Dette gjøres når det er en tann som er borte og det er gode plassforhold. Da beslipes tannen foran og bak den savnede tannen og det lages en bro som har festes på disse to tennene og “henger” over området hvor det mangler en tann. I mange tilfeller trengs ytterligere styrke og materialerene vi bruker med Cerec er ikke sterke nok. Da fremstilles bro hos tannteknikeren.

Sementering av Cerec

Uansett hva slags type Cerec som lages, festes den til tannen med sement som er laget for å lime porselen til tannsubstans. Det aller viktigste mens vi gjør denne jobben er å holde tannen tørr, derfor må det brukes en del hjelpemidler for å oppnå dette. Når det gjøres slik, vil porselenet sitte svært godt fast og faren for at erstatningen løsner er svært liten.

Vedlikehold

En Cereckrone eller -innlegg holdes ren på samme måte som egne tenner. Cerec-restaureringen er svært holdbar, men tannen under kan angripes på samme måte som tenner uten kroner. Derfor er det viktig at man kommer til regelmessige kontroller for å holde kontroll på kronekantene og røttene på disse tennene.