Oris%20web%20materials-10
+47 22 83 82 00
Oris%20web%20materials-11
Bestill Time
Oris%20web%20materials-12
akerbrygge@orisdental.no
Oris%20web%20materials-13
Facebook

Kroner

En krone er en erstatning som settes utenpå din egen tann i tilfeller hvor tannen er relativt mye skadet, enten fra tidligere tannbehandling eller nye store hull. Kroner lages i forskjellige materialer. I dag er det mest vanlige porselen, men de kan også lages i gull, andre metaller eller metall med porselen utenpå.
FHS_0201-1-1024x683
dentales_lysaker_9205-1-1024x683

Fremstilling av en krone

Ved fremstilling av en krone, må tannen først beslipes til ønsket form. Så tas det avtrykk av tannen og dette avtrykket sendes til tannteknikeren som lager kronen. Mens tannteknikeren fremstiller kronen, har pasienten en midlertidig krone på tannen. 8-14 dager senere er kronen ferdig og pasienten kommer tilbake for å sementere den på. Den festes da svært godt, og vil sitte i svært lang tid.

Vi kan også lage kroner vha Cerec-systemet, da kan den sementeres samme dag. Les mer om Cerec her. 

dentales lysaker 9341-1024x659

Sementering av en krone

Den midlertidige kronen tas av og tannen under rengjøres grundig. Kronen prøves inn og vi ser at den passer slik vi ønsker. Deretter rengjøres kronen og den kan sementeres. Tannen holdes tørr og behandles i henhold til kravene sementen stiller, kronen fylles med sement og settes på tannen. Så fjernes overskudd av sement og vi tester tannen i bitt.

Materialvalg

Som tidligere nevnt har det tradisjonelt vært brukt gull med porselen utenpå ved fremstilling av kroner. I dag forsøker vi alltid å bruke kun porselen eller porselenslignende materialer, for eksempel zirkonium. Dette gjør at vi ikke trenger å maskere fargen på det underliggende metallet med porselenet som igjen fører til at vi kan lage tynnere konstruksjoner. På denne måten sparer vi tannsubstans og det blir mindre sliping for pasienten.

Vedlikehold

En krone holdes ren på samme måte som egne tenner. Kronen er svært holdbar, men tannen under kan angripes på samme måte som tenner uten kroner. Derfor er det viktig at man kommer til regelmessige kontroller for å holde kontroll på kronekantene og røttene på disse tennene.