Oris%20web%20materials-10
+47 22 83 82 00
Oris%20web%20materials-11
Bestill Time
Oris%20web%20materials-12
akerbrygge@orisdental.no
Oris%20web%20materials-13
Facebook

Reparere tenner

Utviklingen av et hull forårsaket av karies kan stanses. Og gjør det ikke det forsøker tannlegen å behandle tannen så skånsomt som mulig. Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.
FHS_0002-1-1024x683
FHS_0119-1-1024x683
Behandlingsmetode før og nå

For ikke så lenge siden boret tannlegen opp store hull også ved små kariesangrep. I dag behandler man mye mer forsiktig. Nå og da introduseres også nye fyllingsmaterialer og teknikker. Tannlegens oppgave er å vurdere de ulike alternativene og velge det beste for hver pasient.

Fremgangsmåte

Om hullet er lite, er en fylling som for eksempel kompositt som oftest det rette valget. Er hullet større, og i tillegg går ned mellom to tenner, er et innlegg ofte et bedre valg.

I de tilfeller hvor hullet er så stort at sideveggene er for tynne til å kunne bære en fylling eller et innlegg anbefaler vi som oftest å lage en krone. I blant er tannen så skadet eller kort at den ikke kan bære en krone. Da kan vi forlenge tannen med en stift. Stiften settes inn i roten og tannen må da på forhånd først være rotfylt.  På stiften kan det siden festes en krone.

Kompositt ved små hull

En komposittfylling fungerer best ved reparasjon av små hull. En fordel er at materialet ser naturlig ut og at det kan limes til den gjenværende del av tannen. Kompositt består først og fremst av en plast som er fylt med en såkalt filler. Plasten er lettflytende og filleren består ofte av mikroskopiske små, harde glass- eller kvartskorn.
fhs 0201-1-1024x683«Den beste tannen er den som er uten fyllinger»

Fordeler og ulemper med kompositt

Fordelen med kompositt er at fyllingen, i motsetning til amalgam, limer seg fast til tannen. Det betyr at vi vanligvis ikke trenger å bore bort så mye a tannen som når man lager en amalgamfylling. Kompositt kan også lages svært naturtro. Om hullet er lite blir holdbarheten som oftest lang.
Visse stoffer i kompositt kan være allergifremkallende, fremfor alt før fyllingen har stivnet. Snakk med oss om du har allergier!

Komposittfyllinger er også noe mindre egnet ved store belastninger og kan akkurat som andre konstruksjoner i munnen trekke til seg plakk (bakteriebelegg). Kompositter misfarges ofte med tiden, spesielt om du røyker, men de kan som oftest repareres uten at det er nødvendig å fjerne hele fyllingen.

Hvordan fremstilles fyllingen?

Før kompositten har herdet er den formbar. Kompositt krymper litt når det herder. Det spiller ikke så stor rolle om hullet er lite, men om hullet er stort kan spenninger oppstå mellom fyllingen og tannen. Om fyllingen slipper på et sted kan det dannes karies. Det kan også oppstå lekkasje som fører til at pulpa inne i tannen skades. Store hull repareres bedre med et innlegg (link)eller en krone(link).

Kompositt – fremtidens fyllingsmateriale?

Kompositter har blitt bedre det siste tiåret og mange mener at utviklingen nå har stoppet. Neste generasjon fyllingsmaterialer kommer trolig isteden til å utvikles fra ulike keramiske materialer.